За Одделот за RSS на БЕИ

 

  • Класи без трошоци за квалификувани студенти
  • Јазична поддршка (шпански, арапски, француски, персиски, паштунски, свахили, турски)
  • Советување за кариера
  • Академско советување
  • Достапни услуги за поддршка
  • Поддршка за упатување до нашите партнери

Добредојдовте

Вклучување во заедницата на Одделот за бегалци

Институтот за двојазично образование (БЕИ) им служи на студенти бегалци и имигранти повеќе од 33 години. Во текот на последните триесет години, БЕИ им обезбеди часови на ЕСЛ на илјадници нови имигранти, бегалци, азили, жртви на трговија со луѓе и посетители од странство кои ги претставуваат сите социјални, едукативни, етнички и економски нивоа. БЕИ им обезбедува квалитетна настава на нашите студенти, мотивирајќи ги да постигнат во академици, бизнис и во глобални и локални заедници. Постигнувањата во овие области ги зајакнуваат нашите студенти во изучувањето јазик и им овозможуваат да покажат напредок во нивните јазични способности. БЕИ има искуство во предавање на англиски јазик во различни капацитети: Основна писменост, ЕСЛ, Интензивна програма за англиски јазик, подготвеност за работа и работно место ЕСЛ, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на курсеви за безбедност и за работа за говорење и вокабулар. Нашите часови поврзани со работата работеа со многу различни видови на индустрии: услуга за храна, ресторани и хотели, производство и изолација за греење и ладење. БЕИ е дел од Конзорциумот за бегалци на Хјустон за бегалци кои обезбедуваат услуги за бегалци кои работат во партнерство последните 15 години. Конзорциумот на партнери во агенциите го дели државното финансирање како што се RSS, TAG и TAD во обид да обезбеди поефикасни и холистички услуги за бегалците преселени во Хјустон. Во изминатите 10 години, БЕИ беше примарен изведувач за сите Програми за услуги за образование на RSS и има долгогодишно искуство во обука, консултации и следење на програмската и фискалната усогласеност за да обезбеди успешни исходи од партнерските програми.

Во 1988 година, БЕИ беше едно од ретките приватни училишта во Тексас овластено од Службата за имиграција и натурализација на САД да предава англиски и граѓански јазик на ново легализираните имигранти кои добија амнестија во областа Хјустон. Во 1991 година, БЕИ стана подизведувач на конзорциум со Системот на колеџ во заедницата Хјустон кој обезбедува ESL (нивоа 1, 2 и 3) финансиран од Националниот закон за писменост (ОНА) од 1991 година, ПЛ 102-73. Во 1992 година, на БЕИ му беше доделен грант за поддршка од кампањата на гувернерот против дискриминација при вработување, за што БЕИ доби извонредно признание од гувернерот за обезбедени услуги. Од 1995 до 1997 година, БЕИ им обезбеди на студентите, од кои повеќето бегалци, обука за администрација во двојазична канцеларија. Програмата беше финансирана од JTPA Title II-A, II-C / Houston Works. Во 1996 година, БЕИ доби грант за иницијатива за државјанство во Тексас (Теренски државјанство) од TDHS, Канцеларија за имиграција и работи со бегалци. БЕИ служи за потребите за образование на бегалското население во округот Харис од 1991 година, преку грантови за RSS, TAG и TAD од TDHS, денес познат како HHSC.

Гордана Арнаутовиќ
Извршниот директор

Контактирајте нѐ

    нашите партнери

    Преведете »